Op stap in Het Groene Woud

Een meerdaagse wandeling door Nationaal Landschap Het Groene Woud

Kartuizerweg De Dommel Liempde Kerkakkers Dommelbeemden Poosplaats het Hoefje Duits Lijntje Lussendreef Geelders Bosccheweg en Groene Poort Dommel bij de Schoonberg Meanders bij Oude Hooibrug Hogert Poel Geelders Dommeldal Hezelaarse akker Vleesbroek Natuurbrug Velder Heerenbeek

Informatie

Midden in het hart van de stedendriehoek Tilburg - Eindhoven - 's-Hertogenbosch, ontwikkelt zich Het Groene Woud. Een ambitieus 'groenproject' van in totaal 7.500 ha, bestaande uit bossen, moerassen, heide en agrarisch cultuurlandschap. In het gebied liggen belangrijke natuurterreinen als Kampina, de Oisterwijkse Bossen en Vennen, de Mortelen, de Geelders, het Dommeldal en de Scheeken. De beken de Dommel en de Beerze zijn de grootste en interessantste waterlopen. Het Groene Woud is een initiatief van de Provincie Noord Brabant in samenwerking met Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en Vereniging Natuurmonumenten. Inmiddels hebben zich ook andere partijen als gemeenten, waterschap de Dommel, particulieren en belangenorganisaties aangesloten. Al dan niet gezamenlijk proberen zij in het gebied projecten van de grond te krijgen die de doelstellingen onderschrijven en de uitstraling van Het Groene Woud vergroten. Met de ontwikkeling van Het Groene Woud willen de partners onder andere voorkomen dat het gebied tussen de drie genoemde grote steden ten prooi valt aan bebouwing en asfalt. De middelen die hiervoor worden ingezet zijn natuurontwikkeling, duurzame landbouw, groene recreatie en behoud en ontwikkeling van het cultuurhistorisch patrimonium.

De wandeling
Op deze driedaagse wandeltocht door de natuur van het landschapspark Het Groene Woud maakt u op een fantastische manier kennis met de bijzondere landschappen van dit Midden-Brabantse gebied. U wandelt maar liefst 60 kilometer in een weidse cirkel om het dorp Boxtel en passeert op uw tocht een zeer gevarieerd palet van landschapsbeelden. De eerste dag wandelt u langs de Dommel door Gemonde en door de bossen van de Geelders opnieuw naar het Dommeldal onder het dorp Liempde. In dit mooie akkerdorp overnacht u voor de eerste maal. De tocht van de tweede dag brengt u over hoge akkers naar het populierenlandschap in de Scheeken. U kruist de twee assen van de snelweg A2 en de spoorlijn naar Eindhoven en bevindt zich in de rust van de landgoederen Velder en Heerenbeek. Via het cultuurhistorische waardevolle gebied van de Mortelen eindigt de wandeling op de grens van natuurgebied Kampina op de Roond. De derde dag tot slot wandelt u over de uitgestrekte heide van Kampina en langs de fraaie Huisvennen. Het ontginningslandschap van Nergena voert u naar de landgoederen Sparrenrijk en Eikenhorst. U besluit uw tocht op het startpunt bij de Groene Poort aan de Bosscheweg te Boxtel.

Overnachten
U start bij Oertijdmuseum De Groene Poort te Boxtel. Naast een boeiend museum met veel wetenswaardigheden over ons geologische en archeologische verleden is dit punt ook ingericht als VVV-folderservice voor Boxtel e.o. U kunt er dus ook terecht voor meer informatie over Het Groene Woud. De Groene Poort heeft een parkeerterrein dat 's avonds wordt afgesloten. Vanzelfsprekend is het museum niet aansprakelijk voor uw geparkeerde voertuig. Zie voor meer informatie www.oertijdmuseum.nl. De eerste nacht kunt u doorbrengen bij Gastenverblijf 't Koevinkje/ de Hopbel te Liempde. Deze accommodatie is gelegen aan de rand van het dorp op loopafstand van winkels en restaurants. Op verzoek kunt u hier ook een warme maaltijd gebruiken en van meer faciliteiten profiteren. Neem hierover zelf contact op met Marina van Grinsven via de website www.dehopbel.tk. De tweede nacht bent u welkom bij Peter en Marja Oomen op hun biologische veehouderij de Bosrand. Hoeve de Bosrand ligt aan de rand van natuurgebied de Kampina en biedt meerdere appartementen voor een één of meerdaags verblijf aan. Ook hier kunt u op verzoek de warme maaltijd gebruiken en willen de eigenaars op u op velerlei manieren van dienst zijn. U kunt contact opnemen met de Bosrand via www.hoevebosrand.nl. Voor meer toeristische informatie verwijzen wij u graag naar www.routebureaubrabant.nl. Wilt u meer weten over de natuurgebieden die u bezoekt ga dan naar de sites www.brabantslandschap.nl, www.staatsbosbeheer.nl, en www.natuurmonumenten.nl. Over de gemeente Boxtel vindt u interessante wetenswaardigheden op www.boxtel.nl.

Wij wensen u een prettig verblijf in Het Groene Woud.